Chris Bennett Posted on 3:23 pm

Keyless entry diefstal rukt op, beveilig uzelf

Autodiefstal cijfers zijn de laatste jaren aan het dalen, maar een recente misdaadgolf in het Verenigd Koninkrijk laat zien dat moderne voertuigen met sleutelloze technologie het nieuwe doelwit zijn van de autodieven.

Wat is keyless entry & waarom is de misdaad er zo happig op?

Keyless car entry is ontworpen om eigenaars gemak te bieden, maar het wordt nu gebruikt door georganiseerde misdaadbendes en opportunistische criminelen om in te breken en voertuigen te stelen die met de technologie zijn uitgerust.

In het Verenigd Koninkrijk werden meer dan 85.000 voertuigen gestolen, met een duizelingwekkende stijging van 56% ten opzichte van vorig jaar. Wat nog verontrustender is, is dat 70% van de eigenaars beweert dat ze hun autosleutels nog bij zich hadden.

Keyless car entry en motorstart functies zijn geweldige voorbeelden van innovaties in de voertuigtechnologie, maar de estafette diefstallen laten zien dat exploitatie van technologie altijd een probleem zal blijven.

Uit onderzoek van het Duitse ADAC

Een groep onderzoekers van het Duitse ADAC gebruikte radiozenders om te testen welke auto’s gevoelig zijn voor relais aanvallen.

De in München gevestigde automobiel club voerde een onderzoek uit op tientallen auto’s om een radio “versterking aanval” te testen die het bereik van de sleutelhanger van onwetende bestuurders vergroot om toegang tot auto’s te krijgen en zelfs hun ontsteking te starten. Maar liefst 110 auto’s van 27 verschillende fabrikanten bleken gevaar te lopen.

Niet alleen goedkopere modellen kunnen worden omzeild

ADAC zegt met succes te hebben ingebroken in 24 verschillende auto’s, waaronder Europese auto’s zoals de Audi A3, A4 en A6, BMW 730d en Opel Ampera. Ook modellen als de Ford Galaxy, Kia Optima en Toyota Rav4 bleken gevoelig te zijn, naast vele andere.

Een woordvoerder van ADAC vertelde: “We onthullen dit IT-probleem bij steeds meer merken van verschillende fabrikanten. Uit deze verklaring blijkt duidelijk dat miljoenen voertuigen kwetsbaar zijn voor diefstal.

Hoe gaat een keyless entry diefstal in zijn werk?

Hoe gaan dieven er dan vandoor met een auto zonder de sleutels van de eigenaar nodig te hebben? Voor de diefstal zijn in wezen een apparaat dat een relaiskastje wordt genoemd en twee mensen nodig.

Het apparaat zoekt naar het radiosignaal dat de sleutelhanger in huis genereert en vergroot het bereik tot 15 à 20 meter. Eén persoon houdt het apparaat binnen het bereik van de sleutel van het slachtoffer, terwijl de andere dader in de buurt van de auto blijft.

Om misbruik van sleutelloze toegang te voorkomen, hebben voertuig computersystemen normaal gesproken beperkingen en kunnen ze het sleutelsignaal alleen binnen enkele meters van de auto opsporen (bron: JDbrand).

Het relaiskastje laat de auto denken dat de sleutel in de buurt is en stelt de criminelen in staat in de auto in te breken en zelfs de motor te starten. Het hele proces duurt minder dan een minuut. Moderne voertuigen zijn kostbare investeringen en toch kunnen hackers ze met een gadget van slechts 30 euro stelen zonder zich in het zweet te werken.

Je kunt jezelf beschermen tegen keyless entry aanvallen

Dieven lijken misschien de overhand te hebben in deze situatie, maar laten we niet vergeten dat we in een modern tijdperk leven waarin tech- en beveiligingsbedrijven onvermoeibaar werken aan alternatieve manieren om relaisaanvallen te voorkomen. Relaiskastjes moeten de signalen van de sleutelhanger opvangen, dus het eerste wat u moet doen is uw autosleutels in een houder of keyless entry hoesje doen die de radiosignalen blokkeert.

Het beveiligen van de sleutels alleen is natuurlijk niet voldoende; er zijn nog steeds bedreven dieven die kunnen proberen uw auto te stelen en met hun ervaring zou het ze zomaar kunnen lukken. Daarom is het belangrijk om uw auto te beveiligen en de dieven zo lang mogelijk op te houden bij een daadwerkelijke poging tot diefstal.

Pinterest
LinkedIn
Share
Instagram